Webbens uppkomst
.jpg)
När?
Webben (World Wide Web) uppfanns i slutet av 1990 men blev inte tillgänglig för allmänheten förrän 1991. Det var alltså inte förrän året efter som privata personer kunde publicera sina egna hemsidor som man själv skapat. Världens första hemsida var info.cern.ch och var byggd för företaget CERN. Med webben så kom då såklart en webbläsare också, denna släpptes år 1993 och hade namnet Mosaic.
Vem?
World Wide Web skapades och utvecklades av Tim Berners-Lee, som är en brittisk vetenskapsman. Han började sin karriär med att ta en kandidatexamen i fysik och började sedan med programmering. När han arbetade på företaget CERN så utvecklade han idén World Wide Web. I slutet av 1990 så hade Tim Berners-Lee satt upp den första webbläsaren och webbservern, som kördes på en NeXT dator på CERN, så därav kan man säga att webben skapades på CERN.
Hur?
Webben skapades genom hypertextdokument med hyperlänkar, bilder, information m.m, som publicerades på internet så att flera olika datorsystem kunde ha tillgång till samma saker enkelt och smidigt.
Varför?
Webben (World Wide Web) uppfanns som en tjänst för att få tillgång till webbsidor och andra datafiler via internet. Idén om webben var från början att forskare på olika universitet runt om i världen skulle kunna dela sina tankar och idéer via ett enkelt informations-delande system. Istället så blev detta så småningom ett sätt för alla människor att enkelt kunna hitta filer och information på webbsidor. Istället för att skicka information mellan olika datorsystem så kunde man numera alltså hitta det man sökte via olika webbsidor, vars information finns lagrad på webbservrar och inte enskilda datorsystem. Denna nya uppfinning gjorde det möjligt att få all information som fanns på internet, i ett mer samlat och samordnat format. Innan man uppfann www så fanns det alltså inget enkelt sätt att navigera sig kring olika sidor då man inte hade kommit på hyperlänkar och webbläsare ännu utan man fick istället få informationen skickad till sig från andra datorsystem.